Seni mutlu ediyorsa, iyidir
Yemeğe harcadığınız az vakit, sevdiklerinize ayırdığınız daha çok vakit demektir. Malzeme sayısının azlığı, her birinden ayrı ayrı aldığınız lezzeti belirginleştirir. Az pişirmek, dokusunu öldürmeden tadına varmanızı sağlar.
Az malzemeli, kolay ve keyifli tarifler paylaşırım demiştim. Tarifler ve annelerinizin, babaannelerinizin mutfak terimleri ile birlikte belleğimde yerini alıyor. Sırayla, burada da belirecekler. O günün tarihiyle ve günün önemli olaylarıyla birlikte yazacağım ki, kişisel tarihim için de kanara not olarak düşülmüş olsun.
Yılın son gün için siz ne hissediyorsunuz bilmiyorum. Benim için sadece takvim değişiyor, yarın mucizelere uyanacak değiliz. Biz neysek o olmaya devam edeceğiz, hayat da biz nasıl şekillendirirsek, neyi seçersek öyle geçmeye devam edecek. Takvim yılı değil de, köşe taşları daha belirleyici oluyor diye düşünüyorum. Başıma gelen, başıma getirdiğim büyüklü küçüklü işler önem sırasına göre parça parça, sonraki günlerin nasıl geçeceğini belirliyor. Hayat üzerinde çok kontrolümüz olduğunu düşnmüyorum. Kontrolcü olmaya çalışmanın bunu değiştirmeyeceğine inanıyorum, hatta hayatı zorlaştırabilir bile. Ama her zaman elde olmuyor, insan endişeleniyor, telaşlanıyor, korkuyor, kaygılanıyor. Bu durumlarda da devreye serotonin musluklarını açan, bol karbonhidratlı, çabucak hazırlanabilen ve yerken sizi rahatlatan comford food giriyor. Bunun dlimizde bir karşılığı yok, ama aşina tatlarda huzurlu/mutlu olduğunuz günlere dönüş aramak, sizi rahatlatmak gibi bir işlevi var.
Bu günün tarifi de, sosisli makarna. Çocukken babamla yapardık. Şimdilerde onun tahtını sallayan adamla yapıyoruz. İki tarif de farklı, ikisini birleştirip vereceğim. Umarım sizi de beni mutlu ettiği kadar mutlu eder.
Malzemeler (2 kişilik) :
- Makarnanızı evde yapıyorsak, 3 öbek ve kısa kesilmiş; taze alıyorsak 300 gram casarecce; paketli alıyorsak yarım paket ve tercihen ince kalem ve küçük midye karışık (penne lisce - conchiglie), birer porsiyonluk (kendi porsiyonunuzu en iyi siz bilirsiniz :))
- 3 adet sosis, benim tercihim füme ama isli tat sevmeyenler için hangisi damağımıza (ya da şu devirde bütçemize) hitap ediyorsa
- Dolapta domates rendesi/sosu varsa 250 ml kavanozun tamamı, yoksa 4-5 orta boy rendelenmiş domates (malzeme yoksa ye da üşeniyorsanız, tereyeğı-salça - kekik üçlüsünden yardım alın ama domates varken salça da ne bileyim). Önceden kavanozladığınız (yağ, sarmısak, bibariyede bekleyen) kurutulmuş domates varsa, eklemenizi hararatle öneririm.
- Bolca zeytinyağı - sosun yüzeyinde 3 santim yağ olmasın, ama damağınızda zeytinyağının tadı kalsın. Jamie Oliver kadar koymayın da, ne bileyim Gennaro Contaldo kadar koyun.
- "Arzuya göre" sarmısak ve baharat. Bu önemli. Ben yemeğin içinde az sayıda ama belirgin baharatlar severim. Taze sarmısak, mevsiminde taze kekik ve fesleğen, taze çekilmiş karabiber olmazsa olmaz. Ama bazı damaklar bazı lezzetleri sevmez, o yüzden bence tariflerde bu kısmı özgür bırakmak lazım. Bir de tuz - ben yıllardır tuz kullanmıyorum, o yüzden bu tariflerdeki tuz bahsi tarifi verenle sizin aranızda. Bu tarifte yok, çünkü sosis zaten çok tuzlu bir ürün.
Hazırlanışı:
Makarnanın pek bir püfü yok. Derin tencerede, bol suda haşlamak kafi. Suya zeytinyağı ekleyince nişastası açığa çıkıyor, su bulanıyor. Ben koymuyorum. Haşlama süresi de, kaynayan suya attıktan sonra, maksimum 10 dakika. Al dente sevenler çin geçerli bu, hafif dişe gelsin diyorsanız 10 dakika sonra bakın. Kıtırsa 2 dakika daha. Suda çok kalırsa hamur oluyor, hiiç sevmiyorum.
Makarnayı süzgece aktarıp, o soğurken sosu hazırlayabiliriz. Zeytinyağı makarna tenceresiyle buluşsun, çiğ kokusu geçene kadar 1 dakika kısık ateşte beklesin. Aynı tencere evet - comfort food dedik, 2 ayrı tencere kirletmeyelim (üşeniyorum). Sonra üzerine sarmısak ve karabiber. Kekikler kuruysa oyuna şimdi girecekler, taze ise en son. Cızırdayıp kokusu evi sardığında, üzerine ister küp ister halka kestiğiniz sosisler eklenecek. Sonra da sosu, rende domatesi ya da salçayı, artık hangisini seçtiyseniz, ilave edin. Salça kullandıysanız, önceden makarnanın suyundan 1 fincan ayırıp, onunla inceltmeyi unutmayın. Kaynamaya başlayınca, taze kekikleri ekleyin, 2 dakika daha kaynasın. En son taze fesleğen, şöyle bir karışacak. Makarnayı karışımın üzerine boca edin, güzeelce karıştırın.
Serviste üzerine biraz taze kekik, biraz taze karabiber, ya da azıcık rendelenmiş peynir (aroması kuvvetli, yağlı ve sert bir peynir tercih ederiz) gezdirirseniz harika olur. Afiyetler :)
Yancı:
Şarap damağım yok, hiç de anlamam. Daha çok kırmızı severim, tadını beğendiysem "aa bak o iyi" diye tavsiye ederim. Bu yemekle önerim, kırmızı Tigris.
Ses:
Bazı baladlar
Günün kelimesi: çentmek
Çok küçücük kesmek, mini mini küpler yapmak. Soğan ve sarmısak için kullanıyoruz biz, başka şeyler de çentebilirsiniz :)
Yıldız Günlüğü
Bugün 2021'in son günü. Siz bu yazıyı muhtemelen 2022 başlarında okuyacaksınız. Değişen takvimden mucize beklemek anlamsız, gezegen aynı gezegen. Tüm dünya, tüm ülke zor bir yıl geçirdi. Baloncuklarımız, kelebeklerimiz, küçük sevinçlerimiz talihsizliklere uğradı. Pandemi hem çok şey götürdü, hem çok şey getirdi. Dijitalleştik, ofislere hapsedilmemizin aslında anlamsız olduğunu biraz daha hızlıca fark ettik. Sevdiklerimize, sevdiceklerimize, kendimize daha çok vakit ayırabildik, hem onları hem kendimizi dah ayakından tanıdık.
2021'den aklımda kalan en belirgin şey, "doları allah yükseltiyor" saptaması oldu. En güldüğüm şey instagram videolarıydı, en üzüldüğüm şey tepetaklak giden ekonomi ve roketleyen fiyatlar oldu. Dilerim yarın ve takip eden 364 gün sağlık, mutluluk, huzur, umut getirir. İyi seneler.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.