...scripta manent
Yazı tipleri sizin için de önemli mi? Times New Roman'la yazılmış şeyi hayatta okuyamam. Benim standardım Calibri. Bilemediniz Arial Unicode MS. Şıkırtılı bir sunum yapılacaksa, ver elini dafont. Bir ürünün tanıtımı içinde mesela, renkler ve paketleme falan bir yana, yazı tipi hayati bence. Harika yazı tipleri tasarlıyor insanlar. Bu da bir sanat elbette. Adı da tipografi.
Dünyada yaklaşık 7000 dil ve lehçe konuşuluyor, ve bunları yazmak için yüzlerce simge kullanılıyor. Alfabetik simgeler, bunların yalnızca bir kısmı. Hareken ettirilebilen alfabetik simgelerle -harflerle- baskı teknolojisi, malumları olduğu üzere Çinliler tarafından bulunmuş. Kaligrafinin sağlam tahtına rağmen yavaş yavaş gelişmiş. Simgeler kullanarak metin kompozisyonu ve formatı hazırlamak, harf karakterleri tasarlamak ve simgeleri çeşitli şekillerde yeniden düzenlemek işine/tekniğine bugün tipografi diyoruz. Seçilen simgelerin ve şekillerin kalınlığı, büyüklüğü ve aralığı, çeşitli illüstrasyon teknikleri de kullanılarak yeniden düzenleniyor. Tipografiyi iş edinenlere "typesetter" deniyor. Sözlük bunu "dizgici" olarak çevirse de bu çok kısıtlı bir isimlendirme bence. Tipograf kelimesinin kullanımına rastlamasam da "compositor" ve "typographer" da deniyor. Dijital Çağ denen sürecin başlangıcı ile bu sanat dizgicilerin tekelinden çıkıp görsel tasarımcılara ve meraklılara da açılmış. Üçüncü boyuta taşındığında ise tadından yenmez olmuş.
Vikipedinin bu alana ayrılmış bir portalı bile var. Burada da kapsamlı bir web sitesi var. Typekit, Inc., Webtype, Fontdeck, Fonts Live, TypeFront, Fontspring gibi onlarca site ise web tasarımcıları için tipografi hizmeti veriyor. Smashing Magazine ise bunların bir değerlendirmesini sunuyor. Bildirgeç ise bunları söylemiş.
Sherlock Holmes yazı tipinin oluşturulması ile ilgili bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Geldiği yerde, amateurmedia.net'te ise 3D tasarımla ilgili pek çok ipucuna ulaşabilirsiniz.
Sherlock Holmes yazı tipinin oluşturulması ile ilgili bir videoyu aşağıda izleyebilirsiniz. Geldiği yerde, amateurmedia.net'te ise 3D tasarımla ilgili pek çok ipucuna ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.