3) Mobbing’in On Göstergesi
Mobbing’in Sistemli ve Sık Gerçekleşen On Göstergesi
1-çalışanların şerefi, doğruluğu, güvenilirliği ve mesleki yeterliğine saldırılar.
2-olumsuz, küçük düşürücü, yıldırıcı, taciz edici, kötü niyetli ve kontrol edici iletişim.
3-doğrudan veya dolaylı, gizli veya açıkça yapılması.
4-bir veya birkaç saldırgan tarafından yapılması : ”akbabalık”
(suçun faili, kendi müttefik çemberini yani çeteyi, “mob”u yaratır. Süreci bir kişi başlatır, diğerleri sonradan katılır. Ana mobcu ceo, yönetici veya hiyerarşik sıralamada, bir eşitiniz ya da astınız olabilir. Bundan ötürü, mobbing, şirket şemasında dikey de olabilir yatay da.)
5-Sürekli, birden fazla ve sistemli bir biçimde zaman içinde yapılması
(Kurbanları en fazla etkileyen, mobbingin sıklığı, tekrarı ve süresidir. Mobbing yoğunlaştıkça ve süresi uzadıkça, etkisi şiddetlenir. Fakat herkesin dayanma sınırı farklıdır. Birisi için, hala dayanılabilir olan bir durum, diğerine çok büyük zarar verebilir.)
6-hatanın kurbandaymış gibi gösterilmesi
(İnsanların performansı oldukça yüksekken, aniden yetersizmiş gibi gösterilebilirler veya daha önce şikayet konusu olmayan bazı hataları, sorun yaratmaya başlayabilir. Mobbing, kurbanın sağlığını etkiler, bir takım semptomlar görülmeye başlar: performans düşüren konsatrasyon bozukluğu, kuruluşu etkileyen sık hastalık izinleri gibi. Bu aşamadan sonra, kurban, artık hatalı konumdadır. Böylece kuruluş, iş akdini sona erdirmek, işten çıkarma için gerekli adımları atmak ya da mobbinge uğrayanı istifaya zorlamak için, gereken zemini yaratmıştır.)
7-kurbanın itibarını düşürmeye, kafasını karıştırmaya, yıldırmaya, yalıtmaya yönelik olması ve onu teslim olmaya zorlaması.
(Çalışma arkadaşları ve yönetim, insan utandırma eylemlerinde yer alır. Bu da açıkça, işten çıkarılma aşamasını başlatır.)
8-kişiyi dışlama niyetiyle yapılması
9-iş yerinden ayrılmayı kurbanın tercihiymiş gibi göstermesi
10-şirket yönetimi tarafından anlaşılmaması, yanlış yorumlanması, görmezden gelinmesi, hoş görülmesi,teşvik edilmesi ve hatta kışkırtılması.
(Üst yönetimin mobbingi görmezden gelmesi, hatta teşvik etmesi, sendromun büyümesine neden olan en önemli etkendir.)(ibid)”
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumunuz için teşekkürler.