Kendini barbekü sanan közmatik ve öğünümsü salata


Ocak'tan beri kalem oynamamış blogda, uyarmıyorsunuz hiç :)

O arada tarif ve anı toplamaya devam ettim tabii. Çok beğendiğim iki spontane tarifle devam edelim.

Aslı ve Robbie etrafımdaki en sevimli çiftlerden. Aslı Giritli anneanne, Ermeni babaanne ve çölyak hastası anne sayesinde çok çeşitli mutfaklara hakim. Bu tarif kendi icadı, aile tarifi olsa sade ve kolay olamazdı - benim size sözüm sade ve kolay tarifler :) 

Robbie İrlandalı olmanın getirdiği mutfaksızlık (kendi terimi, non-cuisine diyor İrlanda mutfağına) yüzünden başka mutfaklara merak salıp tarifleri kendine uyarlıyor. İkisini mutfakta izlemek bir keyif, sundukları ise damaklara şenlik. Gözlere şenlik üzerinde çalışılıyor - midelerimizin çok da önceliği değil bu.

Aslı'nın Barbekü Tabağı

Malzelemer

Kişi sayısı kadar mısır

İstediğiniz kadar renkli biber

Yiyebileceğiniz kadar soğan

2-3 kafa sarmısak

1 kase süzme yoğurt

Göz kararı soya sosu

1 limon suyu ve biraz şeker


Yapılışı

Barbekünüzü/mangalınızı tutuşturun, mısırları üzerine yerleştirin. Bahçe, balkon, barbekü olanağı olmayanlar için, közmatiği ocağa koyup altını yakın ve mısırları dizin. Bizim mutfak, balkon ve bina bahçelerinde bina kuralları gereği ateş yasak, iyi ki de öyle-kebap kokusundan nefes alamazdık muhtemelen. Ortak yaşanan alanlarda bu tür malzeme ne kadar küçük-o kadar iyi, közmatiğin çapı 30cm mesela.

Mısırlar yavaş yavaş közlenirken, sarmısakları folyoya sarıp mısırların yanına yerleştirin. Yıkadığınız biberleri, dış kabuğunu soyup ikiye kestiğiniz soğanları da sırayla közleyin. Tümü hazır olunca istenmeyen kısımları (kabuk, sap, çekirdek) ayıklayıp servis tabağına yerleştirin.

Yoğurt, limon, soya sosu ve şekeri karıştırıp sos haline getirin, köz sebzelerinizle sunabilirsiniz.

Rob'un Salatası

Malzemeler

1 kırmızı kapya biber

Birkaç dilim kuru domates

Biraz badem ve ceviz

Biraz sarmısak tozu ve tuz

1 kase haşlanmış kırmızı fasülye

1 kase haşlanmış buğday

1 paket somon füme (başka bir füme et, hatta konserve ton da kullanılabilir)

İstediğiniz kadar kapari

Elma sirkesi, soya sosu, tuz, şeker, zeytinyağı karışımı (göz kararı)


Yapılışı

Kapya biber, kuru domates, badem, ceviz, sarmısak tozu ve tuzu bzztlayın. Çok kuru görünüyorsa zeytinyağıyla çoğaltın/inceltin.

Fasülye, buğday, kapari, sirkeli karışımı büyük bir kasede karıştırın, üzerine biberli püreyi ve kapariyi gezdirin. En üste de ince dilimlenmiş somonu serpiverin.

Biz yanında galetayla yedik, kızarmış ekmekle de olur.

Bu yemekle ilgili bir anı henüz yok, epey tatsız bir akşamımı renklendirmeye gelip mutfakta/dolapta ne varsa bunu yaptılar, sonra da deftere geçirdik. Yanında Vinkara beyaz müthiş gitti, ki ben beyaz şarap sevmem.

Yancı:

Taze, temiz bir tat için keyifçiniz, taze naneli, sodalı ayran öneriyor

Ses ve görüntü:

Günün şarkısı şu, akşamın filmi de bu.

Yıldız Günlüğü:

Temmuz ayı biterken enflasyon, emlak fiyatları, kamu bankalarının kredi ver(e)memesi, Kaptan'ın sessizliği, işlerin gittikçe yoğunlaşması, denizin uzaklığı, hayatımın rengini görememek, ah bir daha deneyemediğim camadan şeysi derken, daraldım. Haber okumayı bırakalı epey oldu, sosyal medya profillerimi de teker teker kapatıyorum - gündem beni yoruyor, saldırgan insanların paylaşımları artık çekilmez hale geldi. Gayet güzel şeyler de oluyordur mutlaka, ama sosyal medya diyetiyle kötü şeyleri filtrelerken arada iyiler de bana ulaşmıyor. Bir süre böyle idare edelim, önümüzdeki yıldız günlüklerine kadar.

Zorlandığınız zamanlarda sizin arkadaşlarınız da yalnız bırakmasın, hatta zor gününüz olmasın dilerim.

Yorumlar