Klan böreği

Bu sefer kısacık bir yazım ve çok sade, o kadar sade olduğu için de inanılmaz lezzetli bir tarifim var. Benim değil, Kadriye Abla'mın tarifi aslında. Konya Ereğlili kendisi, bu tarif de Türkiye'nin en güzel peynirlerinden biriyle yapılıyor - peynir de Konyalı. Ereğli'nin Divle köyünün obruk peynirleri, artık tüm peynirseverlerin bildiği üzere (peynir sevmeyen de ne bileyim) dünyaca ünlü.

Antalya'ya ilk taşındığımda beni kanatlarının altına alan canımın içi Kadriye ablam, Pazar sabah kahvaltılarımızda bu nefisliği yapardı. Tarifler paylaşıyorum deyince, bir sürü keyfimiz içinden bunu seçtik. Uzuun sohbetlerle, demli çaylarla, tazecik domates ve kuzu kulağıyla, yavaş kahvaltıların olmazsa olmazı.

Malzemeler:

Kişi başı 1 tandır yufkası

250gr obruk peyniri (hafif de küflüyse 😊)

Biraz tereyağı (bunu Karadeniz'den almalı, market yağları çok sentetik)

Yapılışı:

Yufkayı ikiye kesin. 2-3 çorba kaşığı peyniri, her bir merkez noktasından çemberin üst çizgisine dik açı yapacak şekilde ve 4-5 santim kalınlığında yayın.




Yufkanın heri bir kenarını ortaya doğru, 4'er parmak katlayarak ortaya kadar gelin.

Tavada erittiğiniz teyeyağında iik yüzünü de çıtırdatın. İçindeki peynir eriyip dışarı doğru birazcık aksın, hafif de kızarsın, bitti! Afiyetler :)

Yancı:

Bulabiliyorsanız, küçük, mis kokulu, çekirdekli domatesler, küçücük ve tazecik kuzu kulağı, tazecik sivri biber, demli bir çay gününüzün muhteşem geçmesini sağlar.

Ses:

Hem nostaljik hem ev hali, TRT nağme öneriyorum, biz Kadriye ablamla öyle yapardık. 

Günün kelimesi:

Konya'da su sunulan kaba/sürahiye nalçapa deniyor. Bizim Antalya'da tirmis dediğimiz bakliyata ise termiye dendiğini bugün öğrendim.

Yıldız günlüğü:

21. yüzyılık 22. yılının 1. ayının 19. günü bugün. 26 - 45 Doğu merideyenleri, 36 - 42 Kuzey paralelleri arasında bulunan ülkemizde muhtar maaşları 4.250 TL, dolar 13,60 euro 15,43. gaziantep ilinde otobüsler dolu insan 21. yüzyılda hava koşulları nedeniyle araçlarda mahsur kaldı. Rus-Ukrayna sınırında gerginlik var, Lübnan'daki ekonomik kriz yüzünden süt ürünleri ve ilaç sıkıntısı var, İzlanda iklim kriziyle uğraşırken karbondioksiti kristalleştirip gömmeye başlamış. Kendi küçük dünyamda, akşama roka salatası ve şnitzel düşünüyorum, bir bölüm de Inspector Koo. Üşenmezsem paslanmış bir takım eşyayı zımparalayıp "eski güzel günlerine" yaklaştıracağım.

Yorumlar