Yemek, konuşmak, yazmak



Yemek ve keyif işleri ile ilgili yazıların kökeni burası. Bir kısmınızla da paylaştım, bakalım nasıl aile tarifleri  gelecek :) hepsini, kendi yorumumla, deneyeceğime söz veriyorum.

İnsana kendini iyi hissettiren, evinden uzaktayken ev, soğuktayken sıcaklık, umutsuzken "bekle geçecek" hissi veren, "comfort food" denen gruptan bahsetmiştik. Yemek yemenin hedonist tarafından konuşurken, bir yerde de çok temel bir koşullanma olan ödül ve cezayı ele almak lazım. Comfort food dediğimiz, bize rahatlık hissi veren şeyler genelde bol karbonhidratlı, daha çok yeme isteğini tetikleyen, hem davranışsal, hem biyolojik hem de sosyal olarak ödüllendirilmişlik hissi veren bir grup. Yeme bozuklukları kısmını psikologlara bırakıp, aşırıya kaçmadan yemenin keyfini çıkarmaya, yani epikürcü tarafına odaklanalım. O daha eğlenceli.

İtalyanlar arasında yapılan bir araştırmaya göre, insanın yemekten aldığı hazza odaklanan hedonist yan, şehirlilik ve yediğimizin nereden geldiğine dair yeni bilinçlenme ile etik ve sağlığa da da odaklanıyormuş. Yani, o comfort food'lar artık hem sağlıklı hem temiz hem de etik tedarik edilmiş olmalıymış.

En başta "her şey kararında" demiştik. Organik olmadığını pekala bildiğimiz bir kısım pazarlama harikaları, sevimli paketlere girince kendini aklanmış sanan ama aslında üretim süreçleri veganların vegan olma sebebi olan ürünler, "gerçek bal çıkmazsa gelin beni bulun" kalibresindeki dolambaçlı işler bana mesafeli. Bu yüzden malzemesi kararında, mümkün oldukça en sade, iyi ve lezzetli olanla sınırlı kalacağım. Ve elbette kendi sevdiğim tariflerle :)

Bir süredir ilham aldığımız isimlerden biri, Jacques Pépin. 7 yaşından beri mutfakta olan bu tonton adam, az sayıda malzeme ile akşam yemeklerini mütevazı ziyafetlere dönüştürebiliryor. İzlerken, arada bıçak kullanma, ufak tefek mutfak tüyoları da kapmadık değil. Tavuk suyu kullanabileceğiniz tüm yemek ve soslar için, à la moi bir tarif paylaşayım.

Malzemeler:

1 kilo kemikli tavuk (mesela baget), boyun, kanat

2 patates, 

Varsa 5-6 sap, yoksa 1 orta boy kök kereviz, 

1 orta boy prasa, 

1 orta boy kırmızı soğan,

6-7 iri diş sarmısak

6 bardak ılık su

tuz yerine 1 kaşık soya sosu

1 tatlı kaşığı kişniş tohumu, kekik, biberiye

Hazırlanışı:

Büyük bir tencerede kemikleri yüksek ateşte kaynatın, kaynayınca altını kısın yarım saat daha kaynasın. Yüzeye çıkan yağları, tavuğun fazlalıklarını süzgeçli kaşıkla alın.

Kalan malzemeyi ekleyin. Kendinize güzel bir kahve yapın ve bir kitap/podcast seçin. Şarap da olur. Yemek yaparken en iyi gidenlerden biri Urartu, beyaz. Podcast dinleyecekseniz de, bir adet Vedat Ozan öneririm. Siz keyif yaparken tavuk suyunuz 2 saat kısııık ateşte kaynasın, sonra ince bir süzgeçten geçirin - kahve filtresi, bitki çayları için kullandığınız kağıt filtreler de güzel iş görür.

Yüzeye çıkan yağı tekrar alıp, bir kısmını kapaklı cam kaplarla dondurun. Bir kısmını da buz kalıplarında dondurup, buzdolabı poşeti ile buzluğa koyun. Ufaklıkların yemeklerine birer küp atarsınız.

Bu tavuk suyunu soğan, brokoli ya da mantar çorbasında, ya da biraz krema ile soslarda kullanmanızı öneririm. Tam kış yemeği :) Afiyetler.

Yancı: 

Her yemeği yaparkeni yanında eşlikçi, keyfinize (benim keyfime) boyut atlatır. Singleton mesela. Ya da iyi bir cin ve az tonik. Yoksa da, bir kırmızı. Bu tarifi hazırlarken önerim Corvus. 

Günün kelimesi:

Bu yazının yemek terimi, özemekBirkaç malzemeyi çırparak karıştırıp daha yoğun bir kıvam elde etme işi.

Yıldız Günlüğü:

Yazının yazıldığı 25 Aralık tarihi semavi bir din için önemli bir gün, dünyanın bir kısmında kutlamalar var. 26°-45°E-36°- 42°N için bugün soğuk ve kuru. Yaz için baraj doluluğu kaygısı yaşıyoruz. Dolar 11.7, Ero 13.2'den işlem gördü. Gıda fiyatlarındaki artış tüm dünyayı etkiliyor, kuzey yarım kürenin bu tarafında tarımsal nüfus düştükçe, üreticiden sofraya fiyatlar %200'e kadar fark ettikçe, endişelenmiyor değiliz. 2019 sonunda başlayan pandeminin üçüncü yılına giriyoruz. Çinlilerin beddualarındaki gibi, ilginç bir dönem. 

Yorumlar